SMURD ALBA la 10 ani

Funcționarea serviciului se bazează pe colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situații de Urgență “UNIREA” al judeţului Alba şi Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean de Urgență Alba.

SMURD Alba a luat fiinţă la data de 16 octombrie 2009 când domnul doctor Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a tăiat panglica primelor două echipaje de prim ajutor operaţionale în cadrul detaşamentelor de pompieri Alba Iulia şi Aiud. La data de 14 mai 2010 este inaugurat şi echipajul de prim ajutor al SMURD Blaj, în cadrul gărzii de intervenţie Blaj, în prezenţa medicului şef al UPU-SMURD Tg. Mureş, dr. Cristian Boeriu. În 27 aprilie 2012 se inaugurează echipajele de prim ajutor din cadrul Gărzii de Intervenţie Sebeş şi Pichetul de pompieri Cîmpeni, în prezenţa domnului doctor Raed Arafat, iar în 22 decembrie 2012 se inaugurează la Alba Iulia primul echipaj de Terapie Intensivă Mobilă din judeţul Alba. Considerat cel mai performant echipaj medical din judeţ, care contribuie la coordonarea medicală din prespital şi intervenţii de o calitate medicală înaltă şi care au resuscitat eficient peste 20% din cazuri, procent generat de media europeană. La data de 11 septembrie 2015 se inaugurează punctul de lucru SMURD din Cugir care se dovedeşte extrem de util pentru acest colţ de judeţ şi care completează resursele locale ale SAJ Alba.

În acest moment SMURD Alba operează cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă cu ambulanţă de tip C1 şi şase echipaje de prim ajutor cu ambulanţe de tip B2 sub coordonarea dispeceratului integrat ISU-Ambulanţă înfiinţat în 2012 la sediul ISU Alba.

Personalul SMURD Alba este format din 6 medici specialişti/rezidenţi în medicină de urgenţă, la care se adaugă 10 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Alba şi 250 de paramedici din cadrul structurilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba. În cei aproape 10 ani de activitate s-a intervenit la peste 40000 de cazuri de urgenţe medicale, ceea ce reprezintă un ajutor complementar Serviciului de Ambulanţă Judeţean care de multe ori este suprasolicitat. Profesionalismul echipajelor şi standardele calitative ridicate şi-au spus cuvântul, populaţia deservită de aceste echipaje fiind mulţumită de serviciile medicale prestate.

Sari la conținut